Tekutý poklad

Společně s relikviářem bylo v roce 1985 nalezeno 133 lahví archivního vína a koňaku pocházejících z konce 19. století. Nedávný odborný průzkum ukázal, že vína jsou stále v dobré kondici.

Sbírka archivních vín byla vytvořena rodinou Beaufort-Spontin, která vlastnila areál dnešního Státního hradu a zámku Bečov v letech 1838–1945. Sbírka byla tvořena pravděpodobně v době před první světovou válkou, ovšem nikoli s ambicí vytvoření investice k budoucímu prodeji, ale jako vína určená po jisté době ke stolování. Hodnotu sbírky pro její majitele z rodu Beaufort-Spontin dokazuje, že na konci II. světové války kolekci 133 vín ukryli spolu s významnou románskou památkou relikviářem sv. Maura pod podlahu hradní kaple. Rodina během války sympatizovala s nacistickým Německem a po jejím skončení se uchýlila na své statky v Rakousku. Předměty ukrývali pravděpodobně s představou, že se pro ně budou moci po několika letech vrátit. Vzhledem k politické situaci v Československu v druhé polovině 20. století však byly lahve vypátrány až spolu s relikviářem sv. Maura v roce 1985.

Od té doby byly uloženy v areálu státního hradu a zámku Bečov a byla prováděna početní kontrola jejich stavu. Po vybudování depozitáře v roce 2009 byly přesunuty do více vyhovujících prostor ve sklepě budovy s depozitáři a v roce 2010. V roce 2011 došlo k nálezu dalších tří lahví, které byly objeveny při archeologickém průzkumu na parkánech hradu Bečov, pravděpodobně sem byly ukryty někým ze sloužících rodiny Beaufort-Spontin rovněž v období II. světové války. 

Již v roce 2011 proběhly první kontakty s Vysokou školou chemicko-technologickou, která by eventuálně mohla provést odborné expertízy vín, nicméně jednalo by se o výzkum destruktivní, proto byl proces pozastaven. V roce 2014 byl ve spolupráci s televizí Prima podniknut první orientační průzkum vín za vedení renomovaného sommeliéra pana Jakuba Přibyla, který jednotlivá vína a sbírku celou orientačně ocenil. 

22. května 2016 proběhlo odborné posouzení současného stavu a kvality vín. Pomocí speciální technologie Coravin bylo z lahví, bez nutnosti odkorkování a tím znehodnodnocení obsahu následnou oxidací, odebráno malé množství vína, které poté přechutnala odborná komise složená z Jakuba Přibyla, držitele titulu Court of Master Sommeliers, Advanced Sommelier, Andrease Wickhoffa, držitel titulu Master of Wine a Grega Lambrechta, vynálezce technologie Coravin.

Během posouzení porota ochutnala celkem třináct vzorků. Kromě jednoho vzorku, který byl označen jako "mrtvý", byla všechna vína "živá" tzn. pitelná, přičemž za absolutní špičku bylo označeno víno Château d'Yquem z roku 1896. Průzkum ukázal, že je většina vín v naprosto skvělé kondici. 

Na základě výsledků z posouzení bude v nejbližší době zrevidován soudně znalecký posudek a vyčíslena hodnota celé sbírky.

Odborné přechutnání vín zorganizoval Národní památkový ústav ve spolupráci se společností VinoVinoVino.

Reportáž Reuters: degustace vín 22. 5. 2016

V roce 2021 se podařilo uzavřít přelomové Memorandum o spolupráci s Fakultou designu a umění Ladislava Sutnara. Prvním společným projektem je koncepce nově vznikající expozice tzv. Tekutého pokladu, která vznikla ve spolupráci SHZ Bečov, SIMID (Sdružení pro interpretaci místního dědictví ČR) a Sutnarkou – Fakultou designu a umění Ladislava Sutnara. Cílem této expozice, která vznikne ve sklepích opravovaného Pluhovského paláce, je přiblížit návštěvníkům mimořádně hodnotnou a celosvětově unikátní sbírku vín a koňaků z konce 19. století.

„Audiovizuální expozice je z velké části reakcí na vizuální a pocitové potřeby návštěvníka 21. století. Nejedná se však o samoúčelnou show, přistupujeme k její tvorbě s úctou a pokorou, a vytváříme tak současnými prostředky propojení historického pokladu s přítomností. Cílem není oslepit návštěvníka světlem a zanechat mu tak nesmazatelnou stopu na oční sítnici, ale vhodně nasvítit prostorový obraz, který si odnese divák ve své paměti. Stejně tak zvuková stopa nemá ambice posadit diváka na zem mohutným basem, nýbrž doprovází výklad průvodce a vytváří autentický dojem z prostředí vinných sklepů. Základním prvkem vizuálního pocitu je čistota prostoru. Velká část expozice je zastoupena videoprojekcí, která dokresluje a modeluje prostor samotného sklepa a stává se částečně průvodcovým alter egem. Pečlivě hledáme řešení jednotlivých prostředí a snažíme se nalézt ty nejvhodnější stálé podmínky pro uchování tekutého pokladu v co nejlepší kvalitě. Jednotlivé kusy vitrín a skleněné plochy vystupují z kamenných zdí Beaufortské vinotéky, láhve vína tak ve svých trezorech prostupují prostorem. Pocitově se tak navrací do svého úkrytu, kde byly na dlouhou dobu pohřbeny s Relikviářem sv. Maura, což způsobilo jejich nezpochybnitelnou výjimečnost. Nerezové části pak vyžadují současné, čisté, technické zpracování, aby symbolicky vyvolaly časový posun tohoto nezvyklého pokladu,“ popisuje vedoucí ateliéru Multimédií a autor koncepce Jan Morávek.

Tekutý poklad Bečov nad Teplou - vizualizace expozice

Napsali o vínech

iDnes 22. 5. 2016

http://vary.idnes.cz/degustace-staletych-vin-becov-nad-teplou-zamek-fl0-/vary-zpravy.aspx?c=A160522_181917_vary-zpravy_mav

novinky.cz

http://www.novinky.cz/vase-zpravy/karlovarsky-kraj/karlovy-vary/1297-37983-sladke-cervene-vino-chateau-dyquem-becovskeho-pokladu-je-mozna-nejdrazsim-na-svete.html

http://www.novinky.cz/vase-zpravy/karlovarsky-kraj/karlovy-vary/1297-37933-degustace-tekuteho-pokladu-z-becova-potvrdila-ze-se-jedna-o-nejdrazsi-vina-na-svete.html

http://www.novinky.cz/vase-zpravy/karlovarsky-kraj/karlovy-vary/684-37876-odborna-degustace-na-becove-posoudi-archivni-vina-jejichz-cena-jde-do-desitek-milionu.html

lidovky.cz

http://www.lidovky.cz/jake-je-vino-z-19-stoleti-znalci-otevrou-lahve-ukryte-s-relikviarem-sv-maura-16g-/dobra-chut.aspx?c=A160521_133909_dobra-chut_ELE

http://www.lidovky.cz/az-130-let-stara-vina-z-relikviare-sv-maura-ffs-/dobra-chut.aspx?c=A160522_202016_dobra-chut_ELE

ČTK

http://www.ceskenoviny.cz/zpravy/tekuty-poklad-becova-ma-vybornou-kondici-cena-vin-predci-odhad/1352858

Blesk.cz

http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti/395742/tekuty-poklad-u-relikviare-sv-maura-znalci-si-lahve-vina-ceni-i-na-750-tisic.html

AHA!

http://www.ahaonline.cz/clanek/musite-vedet/119969/tekuty-podklad-odzatkovan-aneb-lahvinka-za-750-tisic.html

Deník

http://www.denik.cz/ostatni_kultura/vice-nez-stoleta-vina-jsou-skvela-a-take-poradne-draha-jde-o-statisice-20160522.html

http://www.denik.cz/karlovarsky-kraj/stoleta-vina-za-miliony-jsou-skvela-20160523.html

Česká televize

http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1097181328-udalosti/216411000100522/obsah/473110-degustace-vin-za-stamiliony

TV NOVA

http://tn.nova.cz/clanek/televizni-noviny/televizni-noviny-22-5-2.html čas 30:30

TV Prima

http://play.iprima.cz/zpravy-ftv-prima/zpravy-ftv-prima-22-5-2016 čas 16:35

Reuters

http://www.reuters.com/article/us-czech-wine-becov-idUSKCN0YE1YQ

The Guardian

http://www.theguardian.com/world/2016/may/26/150-year-old-wine-found-in-czech-castle-to-be-auctioned

Daily Mail

http://www.dailymail.co.uk/wires/reuters/article-3605036/Wines-hidden-Czech-castle-offer-rare-taste-19th-century.html

Terre de Vins

http://www.terredevins.com/actualites/%EF%BB%BF%EF%BB%BFune-collection-de-vins-centenaires-decouverte-monastere-republique-tcheque/

Expats

http://www.expats.cz/prague/article/weekly-czech-news/czech-taster-sample-120-year-old-wine/

Radio Praha (Český rozhlas)

http://www.radio.cz/cz/rubrika/zpravy/tekuty-poklad-becova-ma-vybornou-kondici-cena-vin-predci-odhad

Radio Impuls

http://regiony.impuls.cz/degustace-staletych-vin-becov-nad-teplou-zamek-fl0-/karlovarsky-kraj.aspx?c=A160522_182812_imp-karlovarsky_kov#utm_source=rss&utm_medium=feed&utm_campaign=iregiony&utm_content=main

Vino TK

http://www.vino.tk/9625/odborna-degustace-na-becove-posoudi-archivni-vina-jejichz-cena-jde-do-desitek-milionu/

HBL

https://www.hbl.fi/artikel/tjeckiskt-slott-gomde-alkoholhaltiga-skatter/